Zwycięzców wyłoniono po raz drugi w trakcie posiedzenia samorządowców z Europy, Afryki Północnej i Bliskiego Wchodu (ARLEM), które odbyło się w stolicy Katalonii. Wyróżniona firma wytwarza produkty oparte na daktylach, takie jak syrop i ocet z daktyli oraz daktyle nadziewane orzechami i czekoladą.
"Jesteśmy dumni z pozytywnego wpływu, jaki nasze przedsiębiorstwo ma na lokalną społeczność. Nagroda ARLEM daje nam nową motywację do kontynuowania naszej ekspansji w duchu zrównoważonego rozwoju i pozytywnych zmian społecznych" – powiedział odbierając nagrodę współzałożyciel firmy Hammou Boussada.
Wybierając zwycięskie przedsięwzięcie, brano pod uwagę jego wpływ na tworzenie miejsc pracy i lokalną społeczność, wartość innowacyjną, a także poszanowanie praw socjalnych pracowników oraz wsparcie lub ułatwienia ze strony władz lokalnych lub regionalnych.
Cztery inne firmy znalazły się na krótkiej liście wyróżnionych projektów: firma z Libanu zajmująca się recyklingiem i trzy podmioty z Izraela - firma zajmująca się energetyką falową na morzu, stowarzyszenie szkoleniowe non-profit oraz akcelerator biznesu.
W skład powołanego do życia przez Europejski Komitet Regionów ciała doradczego ARLEM wchodzą reprezentanci samorządów z UE oraz władz lokalnych i regionalnych 15 krajów partnerskich regionu śródziemnomorskiego m.in. Egiptu, Turcji i Izraela oraz - w charakterze obserwatora - Libii. Stanowi on "wymiar terytorialny" Unii na rzecz Regionu Morza Śródziemnego, unijnej inicjatywy mającej na celu pogłębianie stosunków między Europą a krajami, które sąsiadują z Unią poprzez basen Morza Śródziemnego.
W Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie 60 proc. ludności ma mniej niż 30 lat, a stopa bezrobocia wśród młodzieży jest jedną z najwyższych na świecie.
kic/