Przeciwutleniacze chronią przed rakiem płuc

Karotenoidy i witamina C zmniejszają zagrożenie rakiem płuc zarówno u palaczy, jak i u osób niepalących. Naukowcy zalecają więc wszystkim spożywanie dużych ilości warzyw i owoców zawierających te substancje.
PAP/Zdjęcie ilustracyjne
PAP/Zdjęcie ilustracyjne

Wyniki badania epidemiologicznego opisanego na łamach magazynu „Frontiers in Oncology” wskazują na kolejne dietetyczne wskazania, które mogą zmniejszyć zagrożenie rakiem.

Jego autorzy, naukowcy z kanadyjskiego Krajowego Centrum Badań Naukowych (Institut national de la recherche scientifique, INRS) odkryli, że obecne w warzywach i owocach przeciwutleniacze chronią przed nowotworami płuc różne grupy osób.

Badanie pokazało po pierwsze, intensywnie palące kobiety przed rakiem chroni witamina C. Po drugie okazało się, że beta-karoten, alfa-karoten, beta-kryptoksantyna i likopen w podobny sposób pomagają mężczyznom - palaczom.

Dodatkowo okazało się, że niektóre z tych przeciwutleniaczy obniżały zagrożenie nowotworem u kobiet palących niewiele i wolnych od tytoniowego nałogu.

- Nasze wyniki wskazują, że witamina C chroni przed rakiem płuc kobiety, które nigdy nie paliły – to coś, o czym według naszej wiedzy nikt wcześniej nie donosił - podkreśla autorka badania dr Martine Shareck z kanadyjskiego Krajowego Centrum Badań Naukowych.

Spadek zagrożenia dotyczył przy tym różnych rodzajów raka płuca.

- W przypadku trzech najczęściej występujących podtypów guzów zaobserwowaliśmy, że wysokie spożycie beta-karotenu, alfa-karotenu, beta-kryptoksantyny, likopenu i witaminy C wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem raka płaskonabłonkowego, podczas gdy duże ilości beta-karotenu i alfa-karotenu obniżały ryzyko gruczolakoraka. Zarówno średnie jak i wysokie spożycie beta-kryptoksantyny i likopenu zmniejszało zagrożenie rakiem drobnokomórkowym” - opowiada współautorka badania prof. Marie-Élise Parent, także z kanadyjskiego Krajowego Centrum Badań Naukowych.

Badacze przypominają, że palenie to główny czynnik podnoszący zagrożenie rakiem płuca i wiodąca przyczyna zgonów wywołanych nowotworami na całym świecie.

Jednak dieta także ma znaczenie dla wielkości ryzyka. W świetle uzyskanych wyników, autorzy badania zarówno palaczom, jak i osobom niepalącym doradzają więc konsumpcję owoców i warzyw bogatych w pomocne substancje.

Witaminę C zawiera wiele owoców i warzyw. Poza bardzo bogatą w tę substancję egzotyczną acerolą, duże ilości witaminy można znaleźć np. w owocach róży, czarnej porzeczce, natce pietruszki czy papryce.

Karotenoidy można natomiast znaleźć głównie w warzywach i owocach o żółtej i czerwonej barwie, a także w ciemnozielonych warzywach liściastych. Duże ich ilości zawierają m.in. marchew, dynia, pietruszka naciowa, szpinak czy jarmuż.

W likopen obfitują z kolei przede wszystkim pomidory i jego przetwory, a także, w mniejszym stopniu m.in. gujawa, arbuzy, czerwone grejpfruty czy owoce dzikiej róży.

(PAP)

Marek Matacz

Źródło:

http://www.inrs.ca/english/actualites/antioxidants-and-lung-cancer-risk

Kampania realizowana w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych, zadanie Promocja zdrowia i profilaktyka nowotworów, finansowana ze środków Ministra Zdrowia.

www.gov.pl/zdrowie

www.planujedlugiezycie.pl

 

POBIERZ MATERIAŁ I PUBLIKUJ ZA DARMO