5 porcji warzyw i owoców dziennie pomaga zwalczyć raka

Analiza czterech różnych systemów żywieniowych pokazała, że dobrze zbilansowana dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną może wyraźnie obniżyć ryzyko raka, w tym nowotworów piersi i prostaty. Ważne jest również unikanie alkoholu.
PAP/Zdjęcie ilustracyjne
PAP/Zdjęcie ilustracyjne

Naukowcy z francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych postanowili sprawdzić wpływ różnych, mających wspierać zdrowie rekomendacji żywieniowych na ryzyko zapadalności na nowotwory.

- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (WCRF/AICR) ocenia, że w rozwiniętych krajach, około 35 proc. nowotworów piersi i 45 proc. nowotworów jelita grubego można by uniknąć dzięki lepszemu przestrzeganiu zaleceń żywieniowych. Ważne jest więc badanie roli diety w zapobieganiu nowotworom - podkreśla Bernard Srour, jeden z autorów pracy, opublikowanej na łamach pisma „Cancer Research”.

Projekt sprawdzał działanie czterech różnych systemów dietetycznych. Jeden z nich to Alternate Healthy Eating Index opracowany w celu ochrony przed chronicznymi schorzeniami, takimi jak choroby układu krążenia, cukrzyca czy właśnie nowotwory.

Drugi to stworzony w ramach francuskiej Narodowej Polityki Żywieniowej, French National Nutrition and Health Program, który obejmuje zalecenia zdrowego odżywiania skierowane do ogólnej francuskiej populacji.

MEDI-LITE mierzy tymczasem zgodność żywienia z tzw. dietą śródziemnomorską.

Natomiast zestaw zaleceń WCRF/AICR powstał specjalnie z myślą o zapobieganiu nowotworom. Rekomendowana jest w nim m.in. zbilansowana dieta zawierająca różnorodne warzywa, zboża, owoce czy rośliny strączkowe, a także karmienie piersią.

Towarzyszyć temu ma m.in. ograniczenie spożycia cukru i wysokoenergetycznych pokarmów, sodu, czerwonego i przetworzonego mięsa oraz alkoholu. Zalecana jest też aktywność fizyczna oraz utrzymywanie prawidłowej masy ciała.

Naukowcy przeanalizowali dane na temat odżywiania ponad 40 tys. osób w wieku od 40 lat wzwyż uczestniczących w projekcie NutriNet-Santé sprawdzającym relacje między stanem zdrowia a żywieniem u obywateli Francji.

Wszyscy uczestnicy byli zdrowi przed rozpoczęciem programu.

Między majem 2009 a styczniem 2017 roku, w badanej grupie wykryto 1489 przypadków raka, w tym 488 nowotworów piersi, 222 prostaty i 118 jelita grubego.

Analiza statystyczna pokazała, że odżywianie według każdego ze sprawdzonych zestawów zaleceń (wspomnianych powyżej) wiązało się ze spadkiem ryzyka rozwoju nowotworów, jednak najskuteczniejszy w tym względzie okazał się system WCRF/AICR (opracowany specjalnie z myślą o ochronie przed rakiem).

Każdy dodatkowy punkt w skali systemu WCRF/AICR wiązał się z obniżeniem ogólnego ryzyka rozwoju raka o 12 proc., nowotworu piersi o 14 proc. i o 12 proc. - prostaty.

Ze względu na najsilniejszy wpływ tego zestawu rekomendacji, badacze przyjrzeli się mu bliżej.

Okazało się, że szczególnie korzystnie, przeciwnowotworowo działa połączenie różnych zaleceń. Na przykład obecne w owocach i warzywach przeciwutleniacze mogą chronić przed uszkodzeniami DNA spowodowanymi stresem oksydacyjnym wynikającym ze spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Według autorów nowej pracy, uzyskane wyniki m.in. wspierają wcześniejsze badania, że z alkoholu najlepiej zrezygnować.

- W ostatnim raporcie, WCRF stwierdziło, że obecnie dostępne są mocne dowody na to, że konsumpcja alkoholu zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, gardła, przełyku, wątroby, jelita grubego i pojawiającego się po menopauzie raka piersi - zwraca uwagę współautorka pracy dr Mathilde Touvier.

(PAP)

Więcej na temat systemu WCRF/AICR można przeczytać tutaj (strona po angielsku): https://www.wcrf.org/dietandcancer/cancer-prevention-recommendations

Marek Matacz

Źródła:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/aafc-ath072318.php

https://academic.oup.com/jn/article/142/6/1009/4688968

http://www.fao.org/nutrition/education-nutritionnelle/food-dietary-guidelines/regions/france/fr/

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637486.2017.1287884?journalCode=iijf20&

Kampania realizowana w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych, zadanie Promocja zdrowia i profilaktyka nowotworów, finansowana ze środków Ministra Zdrowia.

www.gov.pl/zdrowie

www.planujedlugiezycie.pl

 

POBIERZ MATERIAŁ I PUBLIKUJ ZA DARMO